Spar penge i din private bolig ved at forsta elmarkedets udvikling

Dette indlæg er sponsoreret.

Et privat hjem har altid udgifter, og mange af dem kommer månedligt som nødvendige leveomkostninger i et moderne samfund. Mad, vand og opvarmning er alle essentielle aspekter, mens også strøm i stikkontakten er uundværlig. I en verden, hvor priserne synes at stige hele tiden, kan det være godt med et overblik over det marked, man handler på. Hvorfor stiger priserne på nødvendigheder, og hvad kan man selv gøre for at spare lidt penge i privatøkonomien?

Læs med her, og få en smule inspiration, når du får et indblik i elmarkedets udvikling.

Vinden kan man ikke få at se

Der er flere faktorer, der spiller ind, når det kommer til, hvorfor priserne på el stiger. Faktisk har markedet oplevet en stigning siden starten af 2021, og når du oplever prisstigninger i dit elselskab, har det blandt andet at gøre med den grønne omstilling, vi så småt er ved at vænne os til.

Vedvarende og bæredygtig energi kommer i Danmark primært fra de store vindmøller rundt omkring i landskabet og i de store parker ude på havet. I 2021 var vi dog ude for, at vinden ikke rørte ret meget på sig, særligt i sommermånederne. I praksis betyder det, at turbinerne i vindmøllerne ikke får tilført energi nok og derfor ikke kan producere en mængde elektricitet, der svarer til den konstante efterspørgsel.

Som med alt andet på et marked er det også tilfældet med strøm, at når efterspørgslen er høj, men udbuddet lavt, er prisen ligeledes højere, end hvis der var strøm tilovers. Danmark producerer dog ikke al sin strøm selv, men henter det blandt andet fra Norge og Sverige, som er kendte for at udnytte den store vandkraft fra de brede elve.

I 2021 oplevede de dog lignende tilstande som i Danmark i forhold til at hente vedvarende energi, og den regn, som sørger for, at turbinerne i vandkraftværkerne er i gang, udeblev store dele af året. Så også her var de nødt til at sætte turbinerne ned i omdrejninger i forbindelse med den bæredygtige og oftest billigere strøm.

Du kan stadig gøre dine egne tiltag

Det kan nemt komme til at lyde, som om vi som land er ved at løbe tør for strøm, men det er heldigvis ikke tilfældet. Når turbinerne ikke bliver holdt i gang af de vedvarende energikilder som sol, vind og vand, er det i stedet de fossile brændsler, olie og kul, der må sørge for strøm. Det er en dyrere løsning, og regningen havner ved forbrugerne.

Der er dog lidt, man selv kan gøre. Strøm er nemlig ved de fleste elselskaber en variabel størrelse. Det betyder, at strømmen varierer i pris fra time til time, så hvis du kan sætte dit strømforbrug efter, hvornår efterspørgslen er mindst, er der faktisk nogle penge at spare. Kan du nøjes med at indstille din vaskemaskine til at vaske om natten, og kan du udsætte din madlavning til først at starte efter klokken 19 i stedet for mellem 16-18, kan du faktisk give din økonomi lidt polstring ved at nedsætte din samlede elregning.