Sadan laver du en god kop kaffe derhjemme
Er du typen, der bruger mange penge hver eneste dag på kaffe fra diverse kaffebarer? Så er du ikke den eneste. Mange danskere bruger hver dag penge på kaffe på vej til arbejde eller som lille pick-me-up i løbet af dagen. Det kan blive en dyr fornøjelse i længden. Vi kommer derfor her med vores bedste tips til, hvordan du kan spare lidt penge uden at gå på kompromis med kvaliteten af din kaffe. Vi lærer dig nemlig, hvordan du laver en god kop kaffe derhjemme.
En god kop kaffe kræver en god maskine
Kaffe-, espresso-, eller kapselmaskinen spiller en vigtig rolle i, hvor god din kaffe bliver. Det er derfor meget vigtigt, at du ikke køber den billigste af det billigste. Så vil din kaffe nemlig også smage efter det. Hvis du virkelig er en dedikeret kaffedrikker, er det alle pengene værd at købe en kvalitetsmaskine. Vi kan anbefale, at du tager et kig på Tænk. Her kan du finde test af alverdens kaffe-, espresso- og kapselmaskiner, så du kan finde den maskine, der passer bedst til dig.
Kaffens smag er afhængig af kaffebønnen
Det giver jo lidt sig selv, men kaffebønnen har selvfølgelig stor indflydelse på, hvordan din kaffe kommer til at smage. Smagen er meget individuel, så det kan sagtens være, at du skal ud og prøve mange typer kaffe, inden du finder én, der passer til dig – uanset om du er til filterkaffe, espresso, kapselkaffe, stempelkaffe eller instant kaffe. Vi kan dog anbefale at du prøver kaffe fra Have A Coffee. De har både kaffebønner og kaffekapsler med kvalitetssmag. Bedre kaffe skal du lede længe efter.
Undgå kalk i din kaffemaskine
Kalk i maskinen påvirker smagen af din kaffe. Det kan nemlig sænke temperaturen på vandet – og når temperaturen sænkes, kan det give en flad kaffe. Hvis du derfor oplever en flad kaffe på trods af, at du ellers gør alt andet rigtigt, er det på tide, at du får afkalket din kaffemaskine. Ideelt bør du afkalke din kaffemaskine regelmæssigt, så du helt undgår at komme ud til dårlig kaffe en morgen.
Vandet skal have den rette temperatur
Vandtemperaturen er ikke ligegyldig, hvis du gerne vil have en god kop kaffe. Temperaturen skal ligge mellem 92 og 96 grader. Hvis du derfor laver kaffe i en stempelkande, skal du vente lidt med at hælde vandet over kaffen, da det ellers er for varmt. Vandet må generelt ikke være 100 grader, da du så faktisk skolder smagen ud af kaffen.
Tilpas bryggetiden
Jo længere, jo bedre er ikke noget, der findes, når det gælder kaffe. Vandet skal nemlig være i kontakt med kaffen i 4 til 6 minutter. Hvis det er kortere end det, bliver kaffen flad – og længere end det, så bliver kaffen bitter. Kaffen bliver helt dårlig, hvis vandtemperaturen er for lav og bryggetiden samtidig for lang.
Sørg for at filtret ikke afgiver smag
Papirfiltre er endnu en ting, der kan påvirke smagen af din kaffe. De kan nemlig afgive smag til kaffen. Hvis du vil undgå det, kan du med fordel skylle filtret med en smule kogende vand, inden du brygger kaffen. Du kan også undgå smagen fra papirfiltre ved at bruge et guldfilter i din kaffemaskine. Det kan genbruges mange gange, og det suger ikke olier ud af kaffebønnerne, som er med til at give den gode smag.
Hold kaffekanden ren
Kaffen kan hurtigt få en bitter smag, hvis du ikke lige får gjort kaffekanden ordentlig rent efter hvert brug. Det kan også være en god idé at bruge en termokande, hvis du gerne vil drikke en kande kaffe over et par timer. Kaffe fra glaskander bliver nemlig bitter af at stå på varmepladen, imens kaffe i en termokande faktisk ikke ændrer sig væsentligt i smag.