Pas på dine øjne og få bedre søvn med blue light briller

I de seneste år kan det være, at du har bemærket, at blue light briller er blevet populære. Brillerne er en relativt ny opfindelse. De blev opfundet, fordi skærmforbruget er blevet større og større i de seneste årtier. Vores øjne udsættes således ofte for mere blåt lys i hverdagen, end hvad der er sundt. Brillerne blokerer for meget af det blå lys, som udsendes fra blandt andre computer-, TV-, smartphone- og tabletskærme, og som kan være skadeligt for øjnene og forstyrre vores søvn og døgnrytme. I starten var blue light briller ret dyre, med i dag er de blevet væsentligt billigere, fordi der er langt flere i hele verden, som bruger dem, hvorfor der også er flere, som producerer dem. Selvom brillerne i de seneste år er blevet mere populære, end de nogensinde har været før, og selvom man kan støde på dem overalt i sin hverdag, er der mange, der er småforvirrede omkring deres funktion, effektivitet, formål og så videre. I denne artikel kan du finde svar på nogle af de spørgsmål, hvis du skulle være en af dem, som ikke helt forstår konceptet med blue light briller endnu.

Hvad beskytter blue light briller mod?

Blue light briller blokerer for blåt lys, som i høj grad bliver udsendt fra de mange skærme, vi kigger på i løbet af hverdagen. Blåt lys er egentlig helt naturligt og noget, vi alle møder i vores hverdag. Det kan dog være usundt, når ens øjne udsættes for uhensigtsmæssige mængder af det. Mange har i dag jobs, hvor de kigger på skærme i størstedelen af arbejdsdagen. Det er derudover helt almindeligt at kigge meget på skærme i sin fritid også, når man kommer hjem fra arbejde. I disse tilfælde kan øjnene blive udsat for mere blåt lys end hvad, der er sundt. Blåt lys sætter blandt andet gang i en process i kroppen, som holder en vågen, fordi man ikke kan skelne mellem det blå lys fra skærme og almindeligt dagslys.

Hvad kan blue light briller hjælpe med?

Når man bruger blue light briller om aftenen, blokerer man for størstedelen af det blå lys, som skærme udsender. Derved bliver man ikke holdt vågen af lyset fra skærmene, fordi kroppen tror, at det er almindeligt dagslys. Det stof, som gør en søvnig, kaldes melatonin, og produktionen heraf reguleres af dagslys. Når der bliver mørkt om aftenen, bør kroppen altså sætte gang i produktionen af melatonin, men hvis man ser for meget på skærme og derfor blåt lys, så vil kroppen ikke igangsætte produktionen af melatonin, selvom der er mørkt udenfor, hvorfor ens søvnrytme og dermed ens sundhed forstyrres.