Lær dit metal at kende

Arbejder du i metalindustrien, eller er der bare behov for at få analyseret forskellige typer metal? Det er noget, metallografi kan klare. Det er ikke et begreb, der er ret mange, der kender til, og det er da også en branche med en smal målgruppe. Ikke desto mindre er det noget, der lige så stille har vundet frem på det industrielle marked og fået en relativt stor betydning. Metallografi er noget, der har fandtes i mere end 200 år, men det bliver konstant udviklet.

Med metallografi har du mulighed for gennem lysmikroskoper, scanninger og elektronmikroskoper at se alt om det metal, der skal analyseres. Det kan fortælle noget om, hvorvidt metallet tidligere har været udsat for mekanisk overlast, men der kan også analyseres på den termiske overlast. Undervejs i processen vil man producere en metalskive, og det er denne skive, der specifikt arbejdes med.

Processen i simple termer

Der er grundlæggende fire steps i processen med metallografi. Først og fremmest handler det om skæring, hvor man skal have skåret et passende stykke metal til sin prøve. Det er ikke altid nødvendigt, da prøven nogle gange er i en størrelse, der er brugbar. Herefter kommer monteringen, hvor metallet klargøres til den videre proces.

Herefter kommer slibningen og poleringen, hvor det sikres, at materialet ikke bliver deformt i processen. Deformiteten kan blandt andet opstå af den førnævnte termiske eller mekaniske overlast og er noget, man for alt i verden gerne vil undgå sker. Når metallet er poleret, har du muligheden for at se dets struktur i mikroskopet, og man vil blandt andet kunne afgøre, hvilken legering, det er, hvis det er et blandingsmateriale.

For at kunne udføre metallografi ordentligt, er det nødvendigt, at man har det rette udstyr, og det er noget, du med fordel kan kigge efter ved specialister, der ved, hvad de har med at gøre.