Hvad er industrilakering

Måske har du hørt ordet industrilakering før. Men hvad er det egentligt?

Industrilakering er en slags lakering af forskellige emner, som både kan være af typerne stål, alu eller metal. Men faktisk kan man også industrilakere på plast, kompositter og træ! F.eks. bruger man i møbelproduktionen malingsarbejdet til at beskytte døre, låger, vinduesrammer og andet, der kan forvente at skulle have en mere hårdfør behandling i dets levetid.

Når man taler om industrilakering, er det dog ofte i forbindelse med netop industriens tungere komponenter som f.eks. jern, stål, aluminium o.l. Her har man at gøre med store elementer, som skal bruges til typisk byggerier, hvormed der altså skal stilles store krav til kvaliteten.

Ikke nok med at man til byggeri i Danmark udelukkende kan bruge CE-mærkede produkter, som kan spores igennem hele deres produktionsfase, så skal mange af disse elementer også have industrilakering alt efter hvor de skal benyttes.

Hvor de skal benyttes afgør, hvilken klasse materialet skal beskyttes i. Her taler man om klasser, der er fastsat ud for din korrosionsrisiko, der er i den enkelte klasse.

Man har typisk at gøre med korrosionsklasserne C2, C3, C4, C5, når man taler om korrosion (kilde: https://xn--rh-sandblsning-8ib.dk/industrilakering/).

Når man taler om at beskytte i disse klasser, gør man det ved at sprøjtelakere afhængigt af, hvor komponenterne skal stå i deres levetid. Det er klart, at det kræver en grundigere lakering, hvis metallet skal bruges i hård industri og i et udendørs miljø, kontra f.eks. i en opvarmet hal.

Industrilakeringen kommer på ved at man først sandblæser og evt. sliber elementet. Dette er vigtigt, da der ikke må sætte skidt og snavs, fordi lakeringen i så fald ikke får den samme styrke. Lakerer man på skidt, vil det nemlig kunne løsne sig og falde af. Det blotter så metallet under, hvormed korrosionen så kan begynde at finde sted og gøre materialet mere skrøbeligt over tid. Dermed svækkes det, hvilket påvirker styrken og sikkerheden. Industrilakeringen skal derfor klares med stor grundighed.