Fodboldstøvler til forskellige positioner på banen

Der kan være stor forskel på, hvilke fodboldstøvler man foretrækker. Det er ikke nødvendigvis placeringen på banen, der afgør, hvilke støvler du skal vælge at spille i. Det er i sidste ende op til dig, og hvis du vælger at spille i en støvle, som muligvis ikke foretrækkes af andre spillere på din position, så er der naturligvis intet galt i dette.

Der er derfor ikke nogle regler, som du skal følge, men der ses ofte en sammenhæng mellem position på banen og hvilken støvle, der foretrækkes af spillerne på denne position. Er du helt på bar bund, kan det være en god idé at tage et kig rundt på udvalget i markedet. Der findes et stort udvalg af fodboldstøvler både på nettet og i fysiske butikker.

Har du brug for at blive guidet i en retning, kan det være en fordel at tage et kig og læse nogle artikler, som dækker dette emne. I det følgende gives en række bud på støvler, som passer til forskellige positioner på fodboldbanen.

Til målmanden

For en målmand er det vigtigt, at støvlen står godt fast i græsset. Målmandens fodboldstøvle skal have et godt greb i græsset, så målmanden kan sætte af og springe efter boldene inde i målet.

En målmand løber naturligvis ikke lige så meget, som andre spillere på banen og en målmand oplever ej heller lige så mange situationer i kampen, hvor vedkommende skal sprinte, hvorfor vægten på fodboldstøvlen ikke er lige så vigtig.

Derfor ses mange målmand spille i Nike Tiempo, Adidas Copa eller en Adidas Predator.

Til midterforsvaret

Til midterforvaret gør det samme sig ofte gældende som ved målmænd. Midterforsvarsspillerne har dog nogle flere sprintsituationer i en kamp, end en målmand har. Derfor kan nogle midterforsvarsspillere foretrække en let støvle. En spiller på denne position skal spille med lav risiko og have sikre afleveringer, hvorfor maksimal kontrol i støvlen også er vigtig.

Nogle af de bedste forsvarsspillere i verden som Sergio Ramos, Gerard Piqué og Virgil van Dijk foretrækker alle en Nike Tiempo, men der ses også eksempler på spillere, som foretrækker Puma Future Z eller Adidas X.

Til backs og kantspillere

Backs og kantspillere har ofte den ting til fælles, at der skal laves mange sprints i løbet af en kamp. Det kommer naturligvis an på, hvilken formation holdet spiller, men hvis taktikken er, at backs ofte skal komme i overlap udenom kantspilleren, så sætter det i høj grad krav til støvlens vægt.

I et sådan system skal både kantspillere og backs foretage utroligt mange sprints og generelt foregår en stor del af deres kampe i situationer, hvor tempoet er højt og det er de små detaljer, som kan være afgørende.

Her kan det derfor godt betale sig for spillerne at kigge på de støvler, der ligger lavest i vægtklassen. Et populært valg kunne være en Puma Ultra, der med sin vægt på 160 gram er en af markedets absolut letteste støvler. Af andre populære valg kan nævnes Adidas X eller Nike Mercurial Vapor.

Til centrale midtbanespillere

Den centrale midtbanespiller ses ofte som holdets general, der skal styre spillet på banen. Midtbanespilleren deltager både i de offensive og de defensive aktioner på banen og har dermed brug for en støvle, der både giver kontrol, stabilitet og gode mulighed for afleveringer og afslutninger fra distancen.

Det er meget forskelligt, hvad midtbanespillere vælger som sit vigtigste værktøj. Ofte ses dog også her Nike Tiempo, Adidas X eller en Adidas Predator støvle.

Til angriberne

Den helt skarpe angriber bør ikke overlade noget til tilfældighederne. Det er de helt små detaljer, der kan afgøre kampene. Og angribere er ofte indblandet i de afgørende situationer. Derfor skal støvlerne naturligvis leve op til dette og her er der mange elementer, der spiller ind.

Det er naturligvis vigtigt, at en angriber påfører sig et par støvler, som har en ren sparkeflade, da det ofte er angriberne, som er sat på banen for at sparke bolden i mål. Derudover skal støvlen også give angriberne de bedste forudsætninger for at drible forbi forsvaret, accelerere hurtigt og naturligvis have tæt boldkontakt.

Nike Mercurial Vapor er utroligt populære, når det kommer til støvlevalg hos angriberne. Denne støvle opfylder da også mange af de førnævnte, vigtige elementer. Derudover kan også nævnes Nike Phantom, Puma Ultra og Adidas X.

Det skal naturligvis også siges, at det står dig selv 100% frit for, hvilke du vælger. Du kan sagtens være en perfekt angriber, som spiller i en tung støvle, der oftest egner sig bedre til defensive spillere. Der er intet her, der er rigtigt eller forkert og ovenstående bud bør blot ses som vejledende. Valget er helt dit eget.