Bruger du hepa filter i din virksomhed

Hvis din virksomhed eller produktion har høje krav til indeklimaet, kender du sikkert allerede til HEPA filter eller ULPA filter. HEPA står for High Efficiency Particulate Air, og ULPA star for Ultra Low Penetration Air. Begge filtre er vigtige for at beskytte både mennesker og miljø på bedste vis i blandt andet fødevareindustrien, men også inden for bioteknologi, på sygehuse og i medicinalindustrien.

Uanset hvilken af brancherne, du og dine kollegaer er i, er HEPA filter til ventilation et oplagt valg.

Et HEPA filter skal fremstilles i høj kvalitet, så det kan fjerne selv de mindste partikler i luften. Det kunne eksempelvis være vira. Derfor laves de typisk i glasfiberpapir. For at have bedst effekt i forhold til ventilation, skal dit HEPA filter leve op til et par karakteristika:

  • Lav gennemgang af luft

  • Fint filtermedie

  • Mange fine plisseringer (for at få et stort filterareal).

Du bør altid overveje at give dit HEPA filter en makker. Her tænker vi naturligvis på et støvfilter eller pollen filter. Det kan monteres foran. Det er der flere grunde til. For det første kan det ekstra filter fange større partikler, som lige så godt kan sorteres fra, inden de når dit HEPA filter. Derudover har det også en positiv effekt på levetiden for dit HEPA filter. Og så begynder det også at lyde fornuftigt i forhold til økonomi.

Fordele ved HEPA filter

Der er flere fordele ved at vælge sætte et eller flere HEPA filtre op i din virksomhed. Nogle af de oftest nævnte er:

  • Lav luftgennemgang

  • Høj filtreringseffekt

  • Stort filterareal

  • Mulighed for forskellige typer af rammer

  • Godkendt efter EN1822:2019

Hvordan vælger man det rigtige HEPA filter?

For at vælge det helt rigtige filter og den helt rigtige leverandør til din virksomhed, er der et par spørgsmål, som du med fordel kan stille dig selv eller tage en snak med din leverandør om. Det handler naturligvis om kvaliteten på det glasfiberpapir, som skal bruges. Og her er det næsten ikke nødvendigt at sige det, men vi nævner det alligevel: Alt under højkvalitets lasfiberpapir kan du lige så godt springe over.

Spørg også gerne din leverandør om der følger certifikat med leveringen af filtre. Det giver dig mulighed for eventuelt at dokumentere kvaliteten over for relevante myndigheder. Overvej derudover, om du ønsker rammen i aluminium, rustfrit stål, galvaniseret stål eller MDF.

Vær opmærksom på at finde en leverandør, som forstår, at et HEPA filter skal håndteres og ikke mindst monteres med forsigtighed. Det tåler hverken stød eller direkte berøring, da det forringer filterets kvalitet og egenskaber.

Vælg den rigtige leverandør

Som du nok kan fornemme, er der mange hensyn at tage. Heldigvis findes der eksperter i HEPA filtre, som er klar til at hjælpe. Vælg en partner, som kan hjælpe med at tyde kravene fra relevante myndigheder i din branche, og som kan omsætte det til et konkret filter. Eksperten vil derudover rådgive dig om de resterende valg ud fra opbygningen af dit filteranlæg.